Jdi na obsah Jdi na menu
 


84. ročník závodu Birkebeiner v Norsku

19. 3. 2024

Grand Slam v tenise zná asi každý (čtyři největší turnaje v Londýně, Paříži, New Yorku a Melbourne). Ne všichni však ví, že i závody dálkových běhů na lyžích mají svůj Grand Slam. Do něj jsou zařazeny čtyři světově nejvýznamnější závody: Vasův běh ve Švédsku, Marcialonga v Itálii, naše Jizerská 50 a závod Birkebeinerrennet v Norsku. A tuto neděli 17. 3. 2024 se konal již 84. ročník tohoto závodu zkráceně zvaného Birken.

Závod je specifický tím, že každý ze závodníků musí vést s sebou batoh o minimální váze 3,5 kg. Jedná se o poctu norským vojákům (birkebeinerové neboli březonozí), kteří ve 13. století zachránili mladého prince Håkona Håkonssona a na lyžích i s ním zdolali horu plnou nástrah. No a pro naše dva členy, Martina Kočicu a Pavla Křižku, to byl taky poslední z "velké čtyřky", který jim chyběl do sbírky. Zbývající členové (Martin Liška a Pepa Uhlík) si kompletaci Grand Slamu nechávají na příští období. Birken, i když není nejdelším závodem (54 km), patří mezi profilově nejnáročnější závody. Od startu si závodníci skoro vůbec neoddechnou při sjezdech, protože téměř 35 km se stále jen stoupá. Letos se hlavní závod měl konat v sobotu 16. března. Vzhledem k vichřici na hřebenech hor (80 km/hod) však musel být přesunut na neděli 17. března. To už se vítr zklidnil a počasí bylo slunečné, i když před startem trochu více mrazivé (–13 stupňů Celsia).

Se startovními čísli 9652 a 9655 odstartovali v 9:15 z desáté vlny i dva naši borci. Oba závod zvládli, i když časy vzhledem k profilu trati a pomalému sněhu byly horší než na jiných závodech. Pro srovnání Tartu maraton, který je o 9 km delší, zvládl Pavel Křižka před 14 dny o půl hodiny rychleji. Tentokrát se musel spokojit s časem 5:53 a 4444. místem. O jedenáct minut rychleji byl v cíli Martin Kočica na 4306. místě. Klukům patří velká gratulace a budeme se těšit na jejich zážitky z některého z dalších dálkových závodů Worldloppet či Ski Classic v příštím roce.

 

Náhledy fotografií ze složky Birkebeinerrennet 2024

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář