Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevírání pramenů Olšavy v Pitíně

V sobotu 16. dubna 2016 proběhlo v odpoledních hodinách v Pitínských horách otevírání pramenů řeky Olšavy. Organizátoři akce z místní Pitěnské besedy pozvali účastníky do krásné krajiny pohoří Bílých Karpat.

Akce se uskutečnila u hlavního pramenu řeky Olšavy, kde je vybudováno odpočinkové místo s turistickou orientační tabulí. Náročný výstup na hřeben Bílých Karpat většina účastníků absolvovala pěšky, ale našli se i odvážní cyklisté, mimo jiné i naši sokolíci Pavel Křižka a Jirka Sviták, kteří vyšlapali až k samotnému pramenu. Akce se zúčastnili i další členové našeho Sokola a občané Bojkovic, kteří tvořili téměř polovinu všech přítomných.

 Po individuálním občerstvení a debatě mezi účastníky, oficiálně všechny přivítal předseda Pitěnské besedy Mira Kužela, přiblížil nám jak se zrodila myšlenka této akce, poděkoval všem sponzorům, organizacím a jednotlivcům, kteří se na vybudování odpočinkového místa podíleli. Na závěr své řeči zvolal do lesa, aby oslovil dobrého ducha pitínských hor - moudrého Olsavu.

Za nedlouho pomalu z hloubi lesa vycházel statný muž s velkými vousy, oděný v zeleném hubertusu, s kloboukem na hlavě a s pořádnou sukovicí v ruce. Postavil se do největšího bláta a pronášel k nám jednu moudrou větu za druhou. Mluvil o významu pramenů, studánek a vodě vůbec. Stojí za to pár jeho vět ocitovat.

„Lidé, chraňte si vodu, nenechte zpustnout prameny a studánky. I studánky chtějí být čisté, tak jako děti, vy jste i jim se stýskalo po jaru. Lidé, mějte rozumu zbytek, když vodu pitnou jste převážně prodali, i do ciziny, mnohokrát budete draho ji kupovat zpět - do obce, města, do rodiny.

Nad vodu nic! Z vody vznik! Z vody růst! Voda-léčivo živné! Voda-život!

Pak Olsav rozvážným krokem sestoupil k hlavnímu pramenu Olšavy a klíčem pramen otevřel pro tento rok.

Za pozvání, za organizaci a přípravu pěkného sobotního odpoledne v Pitínských horách ještě jednou děkujeme Mirovi Kuželovi a Pavlovi Savarovi, který ztvárnil postavu moudrého ducha Olsava.

Odkaz na video:

https://www.youtube.com/watch?v=MB4kjHQM-es&list=FLDXwRO88eqbaErcRQ_YxO1w

Za T.J. Sokol Bojkovice

František Jančařík

 

Náhledy fotografií ze složky Otevírání pramenů Olšavy v Pitíně

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář